Chalmers gasar på

Bakgrund

På Chalmers avdelning för energi teknik håller man på att förfina och utveckla förbränning av biomassa. I detta arbete analyserar man förgasning och förbränning med hjälp av många olika parameterar. Ett av verktygen är en svart-vit kamera i en kyld sond som man analyserar värmespridningen i ugnen med.

När de var dags att uppdatera filmningen av förgasning och förbränning önskade man att vidga synfältet i ugnen samt att alla inställningar av kamera och optik skulle gå att göra utifrån sonden

Projektutförande

Devex anlitades i september 2012, och fick totalansvar för att utveckla en sond med bredare synfält samt möjlighet att justera fokus och optik från utsidan på sonden. En ny utbytbar frontlins beräknades för att täcka bilden av ugnen bättre och hela den mekaniska innerdelen av sonden konstruerades om i värmetåligt rostfritt med ny värmetålig optik samt axlar till focus och zoom. Arbetet utfördes både i kundens och Devex lokaler.

Slutresultat

Projektet genomfördes enligt tidsplanen, och i enlighet med fastställda specifikationer. Idag använder Chalmers den nya sonden för att utveckla förbränningen av morgondagens bränslen.