Nya höjder för RUAG Space

Bakgrund

RUAG Space i Linköping behövde ett renrumsanpassat montagestativ för integrering av satelliter mot bärarstruktur inför uppskjutning. Stativet behövde en integrerad personlyft, arbetsplattformar utvändigt och under lyften, samt möjlighet att rotera satellitstrukturen.

Devex Mekatronik fick i uppdrag att ta fram detta montagestativ, hela vägen från idé och koncept-skisser till tillverkat, provat, CE-märkt och installerat hos RUAG.

Projektutförande

Projektet genomfördes in-house som ett helhetsåtagande, med både mekanik-, hydraulik- och elkonstruktion, beräkning, CE-märkning och tillverkningssupport i egen regi. På grund av riskerna med att arbeta under hängande last lades mycket möda på personsäkerhetsfrågor.

Slutresultat

RUAG är mycket nöjda med produkten, vilket har resulterat i flera följdbeställningar.

”Att installera 32 satelliter på uppskjutningsplatsen, mot normalt en eller två, med hög precision och personsäkerhet kräver en väl fungerande logistik och en tillförlitlig, funktionssäker utrustning, vilket Devex Mekatronik starkt har bidragit med i detta projekt”, säger Leif Håkansson, Head of Engineering at RUAG Space AB