Stående ovationer för Permobil

Permobil Devex Mekatronik

Permobil AB har i 45 år varit ledande inom utveckling av elektriska rullstolar med hög grad av brukaranpassning. Idag är varumärket erkänt av läkare, fysio-terapeuter, återförsäljare och brukare runt hela världen.

Projektutförande

För att bryta de fysiologiskt negativa och stigmatiserande effekterna av att sitta i rullstol ville Permobil utveckla en ny elektrisk rullstol som möjliggör brukaren att komma upp i stående. För att klara kraven på rörelse och dynamik krävdes utveckling av såväl en ny modulär lyft som ett nytt chassi. Dessa grundmoduler skulle användas för fler produkter i Permobil’s produktflora. Devex Mekatronik bistod med kompetens inom mekanikutveckling ute hos kunden i Timrå.

Utmaningen

Den stora graden av anpassnings-möjligheter som krävs i sitssystemet i form av bredd- och längdjustering på fotplattor, benstöd, sits, ryggstöd och armstöd skapar en närmast oändlig mängd kombinationer. Dessa justerings-möjligheter måste geometri-verifieras tillsammans med alla rörelser.

Denna utmaning krävde utveckling av ny arbetsmetodik tillsammans med hierarkiskt konfigurerbara konstruktions-nivåer i CAD.

Produkterna F5 Corpus VS, F5 Corpus och F3 Corpus tillverkas idag i Timrå (Sverige), Nashville (USA) och Kunshan (Kina).

(Källa till filmsekvensen är från Permobils egen presentation av produkten, från deras egen Youtubekanal).