Engagemang som driver utveckling

I maj besökte ingenjörerna Anna och Felix från Devex Mekatronik Kenya och Tanzania tillsammans med utvecklingsprojektet Eezer. Totalt var de 11 representanter från olika företag, som på olika sätt bidragit till projektet under resan.

För att med vår tekniska kompetens kunna bidra till en bättre vardag har Devex Mekatronik sedan hösten 2016 samarbetat med Eezer. Resan i Maj var andra gången som representanter från oss haft möjlighet att på nära håll följa projektet och dess utveckling.

Anna Höyer berättar om sina erfarenheter från resan
Kenya och Tanzania är otroligt vackert. Mycket grönare än vad jag hade föreställt mig. Befolkningen är vänliga, hjälpsamma och glada.

Det går inte att låta bli att bli glad när man kommer ut till massajbyar och får möta dessa fantastiska människor. Men samtidigt så är det väldigt jobbigt och svårt att acceptera den orättvisa värld vi lever i. Att det inte är självklart för alla att ha tillgång till rent vatten, mat, elektricitet och möjlighet till transport, skolgång m.m. på samma sätt som oss.

Ett spännande men framför allt viktigt projekt!
Målet med Eezer är att utveckla kostnadseffektiva och säkra transportmedel för gravida kvinnor med långa avstånd och brist på vägar till sjukhus. En ambulansvagn som kopplas på en motorcykel möjliggör för kvinnorna att transporteras till närmaste klinik på ett enklare och säkrare sätt i samband med sin graviditet. På så sätt hjälper vi till att minska mödradödligheten i området.

Jag är tacksam över att jag bor i Sverige. Utan den självklara möjlighet till vård som vi har här hade jag förmodligen inte överlevt min senaste graviditet. Just därför blir jag lite extra engagerad i just detta projekt och känner att jag vill bidra ännu mer.

Eezermödrar och ekipageAmbulansvagnen
Att få provåka Eezer i sin rätta miljö var riktigt häftigt. Vägarna är ju ofta väldigt slingriga och skumpiga. Inte alls som hemma. Ambulansvagnen var mycket bekvämare än jag hade kunnat föreställa mig.

Visst finns det förbättringar att göra. Men konstruktionen är enkel, bra och fyller sitt syfte. Det är ju huvudsaken. Och konstruktionen får inte bli allt för komplicerad eftersom det är tänkt att den ska byggas på plats och av personer som inte har samma utbildning och förutsättningar som vi har.

På kliniken i Piliwa fick vi träffa flera Eezerbebisar och deras mammor och se att ambulansvagnen faktiskt används och gör nytta.

Engagemang som skapar mervärde
Det känns fantastiskt att faktiskt få vara med och bidra till en bättre utveckling och framtid för dessa människor. Att vara en del av ett företag som engagerar sig i välgörenhet ger ett mervärde för mig som anställd. Resan har väckt så många tankar och gett mig perspektiv på livet. För hur mycket man hör och ser om livet i Afrika så blir det aldrig så påtagligt som när du står mitt upp i det. Plötsligt känns alla problem här hemma så små och obetydliga.

En sådan här resa borde alla göra för att få sig en tankeställare om livet. Att vi kan hjälpa till och förändra. Vilket jag känner allt starkare efter den här resan.

Devex Mekatronik och Anna

Läs mer om projektet på Eezers hemsida
Under Almedalsveckan i Visby kommer Devex Mekatronik finnas på plats tillsammans med Eezer, det är då möjligt att få se ekipaget i verkligheten samt boka upp sig på en provkörning.