Teknik med miljön i fokus

De klimatförändringar och miljöproblem vi står inför idag medför ett allt större ansvar hos alla delar av samhället. Att aktivt motarbeta dessa problem har blivit en otroligt viktig egenskap som vi är glada över att se utvecklas och uppskattas allt mer.

2018 blev Uppsala utvalda till Årets Globala Klimatstad av Världsnaturfonden, bland 132 tävlande länder. Detta uppsving och en ständigt ökande medvetenhet reflekteras i de spännande projekt vi får ta del av. Många projekt vi arbetar med idag har ett grundkoncept som bygger på att utveckla klimatsmarta produkter som ska hjälpa oss framåt i rätt riktning.

Green Innovation Park på Sveriges Lantbruksuniversitet har i linje med detta tagit ett inspirerande initiativ: Att skapa en plats för samskapande av lösningar för ett nytt livsmedelssystem. Platsen ska fungera som testmiljö där framtidens nya teknik, forskning och affärsmodeller kan utvecklas. Vi på Devex Mekatronik är väldigt nyfikna på detta och ser fram emot att vara involverade då detta projekt ska sparkas igång.

Vi arbetar även med Airwatergreen AB, som utvecklar energieffektiva klimatlösningar inom luftavfuktning. Deras produkter baseras på en patenterad teknologi kallad varmkondensering som avlägsnar fukt och lukt på ett effektivt sätt. Metoden fungerar lika bra i alla temperaturer vilket gör att man kan spara in mycket energi för uppvärmning.

Ytterligare ett företag vi arbetat med mot en mer hållbar framtid är Ngenic, som bland annat utvecklat en smart termostat för värmepumpar. Den ger varje användare en möjlighet att spara in på kostnader för uppvärmning och en större kontroll över inomhusklimatet. I stor skala kan det dessutom vara ett effektivt verktyg för energileverantörer att reducera de behovstoppar som skapar problem för elförsörjningen!

För oss är det mycket inspirerande att se hur nytänkande innovation utvecklas och får fotfäste!
Tillsammans kan vi bidra till en grönare framtid!